april

25

Blogg

I en Facebookgrupp dök det upp indikationer som tydde på att vissa ”hängivna seriefans” tyckte att det var okej att på egen hand översätta och och distribuera utländska serier som inte ges ut på svenska längre. Givetvis rörde detta upp en del känslor, inte minst bland mig och andra mindre utgivare som faktiskt också i grunden är privatpersoner som saknar vissa serier på svenska, men som inte har valt enkla – och olagliga – genvägar som på sikt skulle försämra möjligheterna för våra favoritserier att ges ut på svenska. Jag skrev ett långt inlägg som blev lite av ett ”öppet brev” som delades i diverse serierelaterade grupper på Facebook, men jag lägger upp det även här så att det blir tillgängligt för läsning utanför Facebook:

2020–02–08:

På förekommen anledning tänkte jag berätta lite om min vardag som serieförläggare i Sverige. Jag talar för mig själv, men alla som kallar sig ”seriefolk” borde känna till vilka övriga förlag som finns i Sverige och ha ett hum om deras förutsättningar. Det är inte stora hemligheter. Har man ett genuint intresse kan man ta direktkontakt eller ställa frågor i Facebookgrupper som denna, vilket kan vara lärorikt. Jag har gett ut serier på svenska sedan 2013 under förlagsnamnet Ades Media (AnDrEaS = ADES). Jag började med den italienska serien Dylan Dog och har fortsatt med fler italienska, några svenska, spanska, tyska och amerikanska serier. Jag ger ut serietidningen Seriemix som är lite av en ”andlig efterträdare” till Svenska Serier och ger utrymme till såväl glada amatörer som proffs som gjort serier som inte passar in i det befintliga utbudet.Jag brinner för serier, jag har läst, samlat och lagt ner otroligt mycket tid och resurser på serier redan innan jag startade förlag. Jag hade gett upp tanken på att vissa av mina favoritserier skulle ges ut på svenska. Men inspirerad av föregångare som Albumförlaget och Apart insåg jag att det kanske är möjligt för mig att göra skillnad. Som enskild företagare tar jag en personlig ekonomisk risk med varje bok jag ger ut. Men jag följer spelreglerna så gott jag kan. Jag köper rättigheter till utländska serier med samma förutsättningar som stora förlag. Jag betalar arvode till översättare, tecknare, skribenter o.dyl (men är tacksam över att vissa väljer att avstå från arvode, det är dock inget jag själv brukar föreslå). Jag betalar skatt och redovisar moms. Mest av allt lägger jag dock egen tid, utan att få något ekonomiskt tillbaka för det. Jag reser till så gott som samtliga seriemässor i Sverige för att träffa läsarna av mina böcker även om det ofta går plus/minus noll eller rent av minus. Jag betalar lagerhyra och packar beställningar själv. Även om det ibland kan bli mycket jobb med det på kvällar och helger så hade det gärna fått vara MER av den varan.

Det gör mig beklämd när andra kan använda samma frustration över den svenska seriemarknaden som argument för att INTE betala för rättigheter, INTE betala översättare/textare, och INTE trycka böcker och istället skippa spelreglerna och starta egna piratöversättningsprojekt. Självklart kräver jag inte att alla startar eget förlag (även om jag tycker att fler borde göra det, och samarbeta mellan förlagen!), men vill man se ett större utbud av serier i Sverige så bör allas först tanke åtminstone vara att kontakta befintliga förlag, diskutera möjligheter till samarbete och gärna stödja deras utgivning genom att helt enkelt köpa deras böcker.

Det finns mängder av serier som jag vill ge ut, men min tid är också begränsad och det är samma plånbok som ska betala för mat på bordet och tak över huvudet. Därför har jag i flera år drivit samarbetsprojekt med serieskapare, andra utgivare och fans. Jag efterlyser till och med samarbetsprojekt i de böcker jag ger ut. Det stressar mig oerhört att behöva känna att en serie som jag gärna skulle ge ut om 2–3 år MÅSTE jag ge ut NU, annars kan någon som tycker sig vara vän av serier dra igång ett piratöversättningsprojekt som (trots goda intentioner) riskerar att skjuta alla mina planer i sank.

Jag har som sagt redan genomfört mängder av utgivningar, och skulle gärna få in mer pengar och göra mer plats på lagret för framtida projekt. Nu drar bokrean igång och jag har sänkt priset på många av mina böcker som går att beställa från Bokus. Länken nedan tar er till mitt utbud (jag har registrerat fler titlar på rean men alla verkar inte ha slagit igenom i databasen än, förhoppningsvis löser det sig under nästa vecka). Rean har inte dragit igång på riktigt än, men man kan redan nu beställa och får då böckerna hemskickade vid reastarten. Det är smidigt för mig också som kan leverera böcker till Bokus löpande under månaden istället för allt under en vecka. För övrigt innebär bokrean främst att mängden böcker på lagret minskar och inte så stort tillskott i kassan. För att priserna ska bli så låga till kund så innebär det att jag får ganska lite själv för böckerna.Den här gruppen har 320 medlemmar, jag vet att ett fåtal av dessa har ALLT jag gett ut men åtminstone 300 borde sakna MINST en utgåva som jag rear ut nu.Även om man HATAR allt jag gett ut såhär långt borde chansen att jag i framtiden ger ut någons verkliga favoritserie vara skäl nog att stödköpa något, både nu och egentligen regelbundet. Om jag får 300 beställningar på en månad skulle det med råge vara personligt rekord under min tid som utgivare. Det skulle också ge mig lite tro på att det faktiskt finns personer här i landet som vill läsa bra serier och betala för det, och inte bara ägnar tid åt att gnälla på Facebook över det som INTE ges ut. Om måttstocken för att man ska vara positiv till svenska serieförlag är att EN specifik serie ska ges ut, så riskerar man att missa skogen för alla träden. Jag tycker att jag ger ut bra serier som tillför något i Sverige (recensenter brukar hålla med), men jag tror att många serieentusiaster är låsta vid sina favoriter och avstår att köpa mina serier som de inte hört talas om tidigare. Och visst kan seriemarknaden verka fattig i Sverige om man på förhand dömer ut mina 50-talet utgåvor, och mycket annat från andra förlag också.Vill man att mer pengar ska hamna i min ficka så kan man kontakta mig för att köpa direkt av mig. Det ironiska är att man då kanske tvingas vänta längre och betala mer än om man köper via Bokus eller andra nätbutiker. Jättarnas krav på omedelbar leverans från mig och deras fraktavtal som jag inte kommer i närheten av mig ligger bakom detta. Riktiga serievänner som betalar fullt pris och får vänta brukar dock oftast ha förstående för hur det ligger till.

Att köpa från någon av landets få dedikerade seriebutiker vill jag också uppmuntra. När mina böcker finns i deras hyllor så har de tagit den ekonomiska risken för dessa. Flera butiker har varit till stor hjälp för mig under åren.Jag rekommenderar också köp av serier från Albumförlaget och Apart, som är de två förlag som jag samarbetat mest med och som har förutsättningar liknande mina. Fler bra förlag och bra seriealbum finns, men jag känner att vi tre (A+A+A) behöver få mer uppmärksamhet och uppskattning för det vi gjort – och förhoppningsvis kommer att göra.

Inlägget ovanför slutar alltså med en uppmaning att köpa mina böcker på bokrean, men rean är ju över vid det här laget (tack alla som köpte av mig!)

Men jag har tagit fram ett nytt erbjudande som förhoppningsvis kan tilltala en del som inte har läst det jag gett ut, eller åtminstone inte så mycket av det.

2020-04-23:

Det är världsbokdagen idag, och eftersom vi i dessa tider kan behöva all underhållning vi kan få så har jag satt ihop ett spektakulärt ”blindpaket” med serieläsning!

  • 8 utgåvor, varav två inbundna, fyra mjukpärm och två tidningar.
  • Över 1000 sidor(!) med läsning med läsning från Ades Medias utgivning (och något inslag av andra titlar som Ades brukar sälja på mässor).

Pris 500 kr + frakt (förslagsvis 100 kr med Schenker)
Ordinarie pris vid köp från mig: 1180 kr + frakt (och ännu dyrare vid köp i butik)

Om du redan har allt jag gett ut med Dylan Dog så kan du räkna med att det blir någon dubblett 😏
Men om du bara har Dylan Dog, så är det här paketet ändå väldigt prisvärt för att få en inblick i min övriga utgivning.
(det är samma innehåll i alla paket, så om du köper flera paket blir det garanterat dubbletter)

Paketet kan innehålla enstaka böcker som är kantstötta och dylikt, men inte stora skador eller något som påverkar läsbarheten – och de allra flesta är i nyskick.

Inga böcker som ingick i senaste bokrean på Bokus ingår i paketet. Så du som fyndade på den rean kan fynda även här!

Beställ via mail till info@adesmedia.se
Uppge även koden ”KATT” när du beställer så får du något kattrelaterat från Kattliv på köpet 😸

Tipsa gärna bokslukare i din omgivning som inte provat något av det jag gett ut tidigare!

Om någon som inte kände till så mycket om Ades Media hittat hit nu, så vill jag även tipsa om två kommande projekt:

Transformers: Kaos och skuggor blir den fjärde Transformers-samlingen som jag ger ut. I samarbete med Johan Boström (ett lysande exempel på att om man bara vill se något utgivet på svenska så kan man nå långt genom att samarbeta med befintliga svenska förlag) har det nu blivit tre böcker med innehåll från IDW Publishings serier från 2010-talet och en bok med Marvels serier från 1990-talet. Om du förhandsbokar så får du ett tack i boken, och det är lättare för oss att göra en prognos över hur fort vi täcker våra kostnader – och kan gå vidare med fler böcker! Förhandsboka här!

G.I. Joe / Action Force är ett sådant projekt som vi hoppas kunna ge ut framöver, och det känns som en logisk vidareutveckling från Transformers eftersom det finns ett visst släktskap via till exempel serietidningscrossovers. Just nu tar vi upp en intresseanmälan för att kunna avgöra om det finns underlag för att ge ut en sådan samlingsbok på svenska, och hur innehållet skulle kunna se ut. Svara på intresseanmälan här!

RSS Feed

« | »

2024 Internet.se - Domäner, webhotell och hemsidor till företag